uddannelsen6Hvordan får jeg en elevplads?

Du skriver en ansøgning og henvender dig personligt til den butik, du kunne tænke dig at arbejde i. Der eksisterer ikke nogen central formidling af elevpladser. Det er den enkelte boghandel, der træffer beslutning om antallet af elevpladser – og udvælger eleven.

Hvordan finder jeg den rigtige boghandel?

Danske boghandler findes i alle størrelser, men de mindste tager ikke elever. De er forskellige, hvad angår sortiment af både bøger og andre varer, og nogle boghandler er også mere specialiserede end andre. Dog er der en vis ensartethed inden for de enkelte kæder.

Hvordan er uddannelsens forløb?

Uddannelsen tager to til fire år, afhængigt af din alder, skoleuddannelse, handelsskoleuddannelse og evt. erhvervsbaggrund. Hvis du har eksamen fra handelsskolen inden elevstart og er fyldt 18 år, vil elevtiden normalt være to år.

Hvor foregår skoleopholdet?

På boghandlerlinjen på Handelsfagskolen i Odder. Inden du kommer her, skal du have gennemført den grundlæggende handelsuddannelse. Det sker på de lokale handelsskoler – enten inden du starter som elev, eller i elevtidens første periode.

Arbejder man ikke mange timer?

Nej, du har en normal arbejdsuge på 37 timer, fordelt over butikkens åbningstider. Og der er regler for fri-weekender og fridage.

Hvad får man i elevløn?

Du får løn i hele elevtiden. Størrelsen af lønnen er afhængig af forskellige overenskomster, men den ligger på mellem 10.000 og 14.000 kr. om måneden, afhængigt af blandt andet din tidligere uddannelse og hvor langt i boghandleruddannelsen, du er.

Hvad kan jeg blive?

Når du er færdig med uddannelsen, er der brug for dig som ansat i landets boghandler. Og der er mange forskellige karrieremuligheder. Du kan blive indkøbsansvarlig, afdelingsleder i en større boghandel, blive butikschef eller på sigt blive selvstændig boghandler. Mange uddannede boghandlere arbejder også hos forlag eller forlagsekspeditioner, hos grossister eller boghandelens kæder: Bog & Idé, Bøger & papir, Arnold Busck, Boghandleren, Campus eller Kon-Tur. Der er også muligheder som ansat i kontor- og papirvarevirksomheder eller i andre detailbrancher.

Hvis jeg vil vide mere?

Hvis du ikke har fået svar her på siderne, så tjek de Relevante Links, der er angivet i menuen. Og hvis det heller ikke hjælper, så send en mail til Boghandlerforeningen på adressen ddb@bogpost.dk, så hjælper vi dig gerne.