Med kreative workshops for børn og unge i Schreiners Bog & idé i Tarup Centeret har Simone Kristensen, 29 år, formået at trække en ny målgruppe ind i boghandelen, der ellers typisk har et voksent publikum. Det var en del af baggrunden for, at hun på årets Elevtræf fik overrakt prisen som Årets Unge Boghandler 2019.

”Vil du ikke være med til at spille med fortælleterninger?” Sådan har boghandlerelev Simone Kristensen spurgt mange børn og unge, hvis de for eksempel i følgeskab med deres forældre har stukket næsen indenfor i Schreiners Bog & idé i Tarup Centeret, Odense.

Mange er endt med at sidde og slå med fortælleterningerne, der ikke har numre, men forskellige billeder på. Sammen med Simone Kristensen har de udviklet fantasihistorier ud fra de forskellige kombinationer af billeder på terningerne, fx billeder af dyr, ting eller bygninger.

Aldrig har hun snakket så meget før

Simone Kristensen glæder sig over, hvordan hendes arbejde med de unge har udløst hæderen som Årets Unge Boghandler 2019, som hun netop har modtaget. Hun har nydt hvert et øjeblik:

”Jeg husker en dag, jeg kørte en omgang terninger med en pige, der var kommet ind i forretningen med sin papfar. Han var vildt overrasket. Jeg har aldrig hørt hende snakke så meget før, sagde faren glad, og så købte han to kasser med hjem”, fortæller en begejstret Simone Kristensen.

Terningerne, kaldet Rory’s Story Cubes, blev Simone Kristensen, der altid selv har haft en forfatterspire i maven, introduceret for på et skrivekursus i England. Hun blev så fascineret af, hvordan terningerne kunne få mennesker i alle aldre til at åbne op for fantasiens sluser og fortælle løs, at hun i sin elevtid fik overbevist sin læreplads om at tage Rory’s Story Cubes ind i sortiment.

Kreative workshops med perler og ler

Udover workshops med Rory’s Story Cubes har Simone Kristensen skabt kreative zoner i butikken, hvor hun og de unge sammen har udforsket mulighederne med Hama-perler eller nogle af de nyere former for modellervoks, fx foam clay og silk clay. Boghandlen har også organiseret Pokémon-byttedage for områdets unge, som har skabt stort rykind i butikken.

”Butikken ligger i et område, hvor der mest bor ældre mennesker og børnefamilier. Det er børnene, der skal sørge for, at boghandlen lever videre, og at det hele ikke ender med nethandel, men så skal de også have noget at komme efter, som de ikke kan få på nettet. Samtidig vil jeg gerne med fx Rory’s Story Cubes vise dem, hvor bøger kommer fra: Det starter med fantasien hos nogen, der sidder og skriver, og det kunne jo være børnene selv, der en dag skrev en bog, som endte i en boghandel,” konstaterer Simone Kristensen.

Øget salg i butikken

Butikschef i Schreiners Bog & idé i Tarup Centeret, Jette Sønderbek, har været begejstret for Simone Kristensens mange initiativer – først et år som butiksmedhjælper, siden to i lære.

”Hun er god til at få fat i de unge kunder i Tarup Centeret og give dem noget inspiration, og helt konkret har hendes indsats fx sat turbo på salget af Rory’s Story Cubes”, fortæller Jette Sønderbek.

Unge ideer

Det er underviser og koordinator på boghandler-uddannelsen på Tietgen i Odense, Bianca Tranberg, som har indstillet Simone Kristensen som Årets Unge Boghandler 2019. Hendes begrundelse lyder:

”Simone er fagligt dygtig og er ikke bange for det kreative og nytænkende. Hun er god til at skabe nye spændende oplevelser i butikken og for deres kunder.”

Adm. direktør i Indeks Retail, Marianne Lyngby Pedersen er begejstret for de nye, unge idéer:

”En boghandel som Bog & idé er mere end blot en detailhandel med varer på hylderne. Vores univers handler om kreativitet og kultur. Det er dejligt at opleve, hvordan Simone med sit arbejde har formidlet det til de unge og sat strøm til deres kreativitet, fantasi og fortællinger,” siger hun.

På vej mod Silkeborg

29-årige Simone Kristensen, der oprindeligt kommer fra Ikast-egnen, har en baggrund som kontoruddannet. Hun kunne imidlertid mærke, at hun manglede at udfolde sine kreative evner, og efter teater- og skrive-kurser i England valgte hun i stedet at gå boghandlervejen. Når hun er færdiguddannet, er hun fastansat hos Bog & idé i Silkeborg fra medio november.

Tekst: Louise Witt