Når kunden kommer ind med en bog, han eller hun gerne vil have byttet, hvordan håndterer man den så efterfølgende? Hvis den har været i hænderne på én, der er smittet med corona-virus, hvor længe kan der så være levende virus på den? Og hvad med de bogkasser, man modtager fra DBK – hvilke forholdsregler er der truffet under pakningen af dem?

Ifølge en amerikansk undersøgelse gengivet i New England Journal of Medicine den 17. marts kan man regne med, at glatte flader (metal, plastic etc.) overfører virus bedre end porøse flader (papir, pap, stof etc.).

Undersøgelsen har målt virussens levetid på hhv. plastic og pap – sikkert med udgangspunkt i, at det er de materialer, flest varer er indpakket i, når man tager dem ned af hylderne i eks. et supermarked. Man må nok regne med, at en coated bog er at sammenligne med plastic.

Undersøgelsen fandt, at:

  • efter 24 timer var der ingen levedygtige vira på pap, og
  • på plastic var halveringstiden 6,8 timer – efter 72 timer var de levedygtige vira derfor i de fleste tilfælde væk.

Det er jo ikke realistisk at afspritte bøger eller papkasser. Så hvis man vil være på den sikre side, bør man derfor lægge returnerede bøger til side i minimum tre døgn, før man sætter dem ud på hylderne igen. Papkasser o.l. kan håndteres efter et døgn.

Når man modtager bogkasser fra DBK, har en ansat jo lagt bøgerne ned i kassen. Alle medarbejdere i produktionen hos DBK bærer handsker (bemærk dog, at det jo ikke er en 100% garanti for, at man ikke efterlader vira). Derudover står der håndsprit alle steder i DBKs produktion, og medarbejderne afspritter/vasker hænder mange gange dagligt. Derudover følger DBKs medarbejdere selvfølgelig alle de vejledninger/anbefalinger, som alle andre også gør, dvs. vasker hænder, hoster i ærmet, bliver hjemme ved de mindste symptomer osv.

Under alle omstændigheder gælder følgende: Hvis man håndterer noget, andre har håndteret før en selv, uanset om man ved, hvorvidt de har brugt handsker eller ej, kan man sagtens gøre det, hvis man efterfølgende vasker eller afspritter sine egne hænder – og/eller bruger engangshandsker, som man efterfølgende kasserer. Det gælder ligegyldigt om man selv er ude at handle, eller om man modtager en returbog eller kontanter fra en kunde eller åbner bogkasser fra DBK.