Boghandlerforeningen har bedt Klaus Rothstein, Karen Dich, Per Stig Møller, Knud Romer, Sarah Skarum, Bertel Haarder, Annegrethe Rasmussen og Torben Sangild fortælle om deres yndlingsboghandel og om de bøger, de er gladest for.

Vi savner vores fysiske boghandel! Vi vil nemlig gå at snuse: tjekke romanhylden, tage en bog mellem hænderne, læse på omslaget og blive inspireret, skrive små beskeder med nye penne på den lille post it-blok, bladre i lækre notesbøger, tjekke Top Model-bøger til den yngste og sludre med boghandleren.

Og fra næste uge kan i hvert fald nogen af os gå i yndlingsboghandlen igen! Det bliver så skønt. Indtil da, kan I læse om otte andre bogelskeres yndlingsboghandler- og bøger:

Bertel Haarder, politiker og medlem af Folketinget (V)

Foto: Charlotte Wognsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Tarp i Ndr. Frihavnsgade, København.

Hvorfor er den særlig? 

Den har et fint udvalg og kan meget hurtigt bestille en bog hjem og sende en sms, når den er klar til afhentning.

Hvad læser du for tiden?

Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

Erling Jepsen: Erna i krig. Kan også anbefale filmatiseringen med Trine Dyrholm som Erna. Om de 30.000 sønderjyder tvunget i tysk uniform under Første Verdenskrig. 6000 vendte ikke hjem. Det var prisen for, at sønderjyderne kunne stemme sig hjem i 1920.

Sarah Skarum, journalist, Politiken

>>Jeg er meget begejstret for det store udvalg, at de giver gode råd, hvis man spørger, at de er søde og stemningen er rar, og så elsker jeg måske allermest, at de kan skaffe alt muligt hjem, så jeg slipper for at købe på Amazon eller andre onde steder. <<

Foto: Sarah Skarum (corona-selfie)

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Det er ikke så originalt, når man arbejder på Politiken, men jeg er meget glad for Boghallen. Når man er vokset op i et boghjem, føles det som et frynsegode at kunne gå ned og se på bøger i en pause uden at tage overtøj på. Jeg bliver dog så fristet, at jeg konsekvent går ud af de udgange, som ikke er ved Boghallen. Ellers køber jeg en bog om dagen. Det er ikke McNally Jackson (uafhængig boghandel i New York. Red.), men det er den bedste i København.

Hvorfor er den særlig? 

Jeg er meget begejstret for det store udvalg, at de giver gode råd, hvis man spørger, at de er søde og stemningen er rar, og så elsker jeg måske allermest, at de kan skaffe alt muligt hjem, så jeg slipper for at købe på Amazon eller andre onde steder, når jeg har læst om en bog i udenlandske aviser. Lige nu er de i gang med at skaffe en kogebog og en gave hjem til mig.

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser Krig og Fred. Egentligt begyndte det som en joke (jeg nok mest havde med mig selv), fordi det er så karantæne-prætentiøst og lidt latterligt. Sådan ’jeg læser Krig og Fred og træner mig op til at kunne tage 50 armbøjninger og bager surdejsbrød for jeg er sådan en, der aldrig keder mig og FÅR NOGET UD AF karantænen’-typen, som jeg egentligt ikke er så vild med og slet ikke prøver på at være.

Men jeg elskede Anna Karenina, da jeg læste den for par år siden, så jeg købte en smuk udgave lige før en nedlukning, jeg har faktisk glemt  hvilken, og gik i gang, og den er vidunderlig. Under corona har jeg kun læst klassikere og krimier.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

Altid og til evig tid indtil alle har læst den: Lykke-Per. Og Anna Karenina. Og Sergej Lebedevs Ved glemslens rand. Daniel Mendelsohns ’De mistede’. Og så bør man købe Ottolenghis Jerusalem: maden, man laver ud fra opskrifterne, er vidunderlig og besværlig. Men lige nu har man jo tid. Og behov for at spise noget, der smager af de fremmede steder, vi ikke kan rejse til.

Knud Romer, forfatter

>>Efter et langt liv med boghandlere og antikvariater er det meget svært at vælge en yndling, som man nu også har det med sine børn.<<

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Efter et langt liv med boghandlere og antikvariater er det meget svært at vælge en yndling, som man nu også har det med sine børn. Fordi man ikke bare går ind i en boghandel, men i boghandlerens bevidsthed, som har udvalgt hver eneste bog af en grund, som er så god, at man ikke kan lade være med at købe den, når først man har taget den ned fra hylden.

Og jeg har det, som om jeg er den sidste, som gør ud af dørene, der lukker bag mig i den ene boghandel efter den anden, som er forsvundet. Men lad os sige ”Marchpane”, som stadig ligger i London 16 Cecil Ct, Covent Garden.

Hvorfor er den særlig? 

Den er en skattekiste med de smukkeste og mest vidunderlige børnebøger, der ligger pakket ind i cellofan som delikatesser – og de er lige til at spise!

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser ikke meget for tiden, fordi jeg er ved at blive blind, og mine stille venner står i bogskabene og minder mig om den bedste tid i livet. Til gengæld skriver jeg på min første novellesamling, som næsten er færdig og hedder ”Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift” og rummer oplevelsen af alle de bøger, som har betydet noget for mig.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

Hvis jeg skal nævne bare en, så læs Rainer Maria Rilke: ”Malte Laurids Brigges optegnelser.” Den har fulgt mig, siden vi mødtes engang for længe siden.

Per Stig Møller, politiker og litterat

Foto: Steen Brogaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Min yndlingsboghandel er “Strand” i New York. Den har alt, nyt som gammelt. Men det er lidt langt væk, så her; Bog og Idé i Allerød.

Hvorfor er den særlig?

Den har stort set alt for det år og skaffer hurtigt, hvad den ikke har. De er dygtige og venlige.

Hvad læser du for tiden?

Robert Galbraith: “Ustyrligt blod” og Ottesen og Bach-Nielsen: “Vestindiske spor”.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

Annelise Marstrand Jørgensen: “Margrethe I”. Fornemt tids- og personbillede. Hvornår kommer bind 2?

Karen Dich, freelancejournalist og dramatiker

>>Jeg sætter enorm stor pris på at have en lokal boghandel, der både har en interessant udvalg i litteratur og bidrager til lokalmiljøet med arrangementer, oplæsninger og signeringer.<<

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Det var Zittans på Amagerbrogade.

Hvorfor er den særlig? 

Jeg har også en håndfuld favoritter andre steder, men jeg sætter enorm stor pris på at have en lokal boghandel, der både har en interessant udvalg i litteratur og bidrager til lokalmiljøet med arrangementer, oplæsninger og signeringer.

Hvad læser du for tiden?

Pandemiens utryghed gør mig enormt tryghedssøgende i min læsning. Siden årsskiftet har jeg næsten kun genlæst favoritter. Jeg har lige læst de tre første Mumi-bøger og nu læser jeg Didions The Year of Magical Thinking.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

En af mine absolut yndlingsbøger er Siri Hustvedts What I Loved. Hendes forfatterskab – ikke mindst essaystikken – er en af de væsentligste grunde itl at jeg begyndte at læse litteraturvidenskab. Den bør alle læse. Måske er det den næste på genlæsningslisten.

Klaus Rothstein, litteraturkritiker og litteraturformidler, Weekendavisen og DR P2

>>Først og fremmest er min yndlingsboghandel et antikvariat. Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde midt i København er en dyb og rig boghule, hvor man kan forsvinde og fortabe mig uden mål og med. Friske, nye bøger vil jeg altid glædes ved. Men gamle bøger, der bærer deres læseres livserfaringer med sig, er noget ganske særligt.<<

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Min yndlingsboghandel er en boghandel, der lægger mindre kærlighed i salget af puslespil og til-og-fra-kort, end i salget af litteratur. En boghandel, hvor medarbejderne læser af lyst og nødvendighed, og hvor man sætter en ære i at vide lige så meget om lyrik og børnelitteratur, som den gode slagter ved om svinekæber og smørrebrød.

Jeg er københavner og holder meget af Boghandleren på Godthåbsvej, Politikens Boghal og Thiemers Magasin på Vestebro.

Men først og fremmest er min yndlingsboghandel et antikvariat. Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde midt i København er en dyb og rig boghule, hvor man kan forsvinde og fortabe mig uden mål og med. Friske, nye bøger vil jeg altid glædes ved. Men gamle bøger, der bærer deres læseres livserfaringer med sig, er noget ganske særligt.

Især elsker jeg associationseksemplarer med forfatterdedikationer, indlagte notater, breve, udklip m.m. På den måde kan antikvariater noget, som almindelige boghandlere aldrig vil kunne. Antikvariater er litteraturens historiske mindestuer og forbindelsesveje til fortiden.

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser altid meget blandet litteratur, dels nyheder som skal anmelde i Weekendavisen, dels bøger jeg skal tale om i mit og Mathias Hammers radioprogram på P2, Mesterværker, dels litteratur som jeg skal bruge, når jeg selv skriver bøger – om litteratur. For tiden interesserer jeg mig for, hvordan danske forfattere gennem tiden har skrevet om sorte mennesker. Det vil jeg gerne skrive en bog om.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

En bog alle bør læse? Lige for tiden falder mit valg på Johannes V. Jensens ‘Digte 1906’ og ‘Kongens fald’.

Annegrete Rasmussen, chefredaktør for POV International

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Nu bog jeg jo i USA, så min yndlingsboghandel er “Politics and Prose” på Connecticut Avenue i Washington.

Hvorfor er den særlig? 

Den er helt klart noget særligt, fordi ALLE forfattere (nå ja – i hvert fald alle amerikanske og en hel del udenlandske) kommer forbi og giver foredrag og skriver bøger under, og der er en hyggelig café i underetagen – men det er der jo i de fleste amerikanske boghandlere. Så det er et must og en “to-go-to” boghandel i D.C., fordi den også er så kendt i det politiske miljø. Ejeren, Liza Muscatine, er så også Hillary Clintons gamle taleskriver og gode ven – det hjælper jo. Og så har hun gået på universitetet med min bedre halvdel – på Oxford. Ikke at jeg nogensinde har talt med hende, men det har han.

Hvis sandheden skal frem (og det skal den vel) skal jeg måske tilføje, at jeg kun køber bøger der, når jeg går til forfatternes foredrag. Ellers køber jeg alle mine bøger på Amazon. Og det gør alle, jeg kender også. Det er måske også sigende, at der, hvor (den nu lukkede) “Barnes and Noble” lå i Bethesda (min nærmeste by i staten Maryland) ligger der just nu en “fysisk” Amazon Book Store lige ved siden af.

Torben Sangild, kulturskribent og radiovært

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, da jeg køber bøger og eBøger på nettet. I gamle dage havde jeg mine yndlingsboghandlere i nærheden af, hvor jeg boede på det pågældende tidspunkt. Det var dem, der rent faktisk havde forstand på litteratur.

Og jeg gik meget i antikvariater. Jeg har tusindvis af bøger derhjemme og har ikke rigtig plads til flere. Der er ebøger tit en god løsning.

Hvad læser du for tiden?

Jeg er i gang med Is-slottet af Tarjei Vesaas, Krig og fred af Leo Tolstoj og Sapiens af Yuval Noah Harari.

Hvilken bog vil du anbefale læserne?

‘Nær Jedenew’ af Kevin Vennemann.

Og bogelsker nummer 9, som kom til lidt senere:

Kristian Ditlev Jensen, forfatter og præst

Hvad er navnet på din yndlingsboghandel?

Min yndlingsboghandel ligger i Japan, i Tokyo: Tsutaya Books Daikanyama

Hvorfor er den særlig?

Den er enorm og ligger i tre bygninger.

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser en roman om Stockholm i 1700-tallet; Niklas Natt och Dag: “1793” og “1794” (det er to bøger, “1794” udkommer i næste uge),

en bog om mobiltelefondisciplin, nemlig Imran Rashids “Sluk!” og Bibelen 2020.

Hvilken bog, vil du anbefale læserne? 

Forfatter og boghandler Lawrence Ferlinghetti døde forleden, 101 år gammel. Han var den sidste beatdigter, som var i live. Måske skulle man se nærmere på hans digte igen.