Den 20. og 21. september blev Tietgen Business’ auditorium fyldt med forventningsfulde boghandlerelever. Forude ventede et tæt pakket Elevtræf-program med både faglige indslag, inspiration og ryste sammen-arrangementer sat sammen af uddannelsesudvalget under Boghandlerforeningen.

Tietgen Business er der, hvor eleverne er på skolebænken, når de ikke er ude at lære praksis i butikkerne, og skolen er med sine store, lyse lokaler og grønne områder utrolig velegnet at holde Elevtræf på.

Tietgens lille info-robot tog godt imod alle gæsterne ved indgangen til auditoriet. Foto: Tietgen.

Graphic novels og tegneserier

Første indslag mandag var Forlaget Fahrenheit. Direktør Paw Krogsbæk Mathiasen og redaktør Mads Joakim Skovgaard Holm fortalte om forskellen på tegneserier og graphic novels, og om, hvordan man synliggør og sælger genrerne bedst. Der er sket en hel del på det område i løbet af de sidste par år, og eleverne havde da også mange spørgsmål – særligt til, hvordan man dog får plads i boghandlen til, at de ofte store, men flotte, bøger kan stå frontvendt!

Forlæggerne fra forlaget Cobolt, der har specialiseret sig i tegneserier, fortalte i god tråd med forrige indlæg, om graphic novels som genre. Mange boghandlere har tendens til at placere disse blandt tegneserierne eller ved børne/ungdomsbøgerne, men graphic novels er meget ofte at sammenligne med skønlitteratur eller faglitteratur, så det er vigtigt, man får kigget på emnet. Cobolt gør sig umage med at bruge Thema-koder, så det er nemmere for boghandlere at placere bogen.

Verdensbogugen 2021

Herefter var det Boghandlerforeningens tur til at fortælle om Verdensbogugen, som starter på lørdag og kører en uge frem. Under Verdensbogugen kan alle 9 til 12-årige, der møder op i boghandlen, får en gratis bog – nemlig Geminiforbandelsen af Kim Ace (Carlsen). Stort set alle elever, der i deres uddannelsesforløb er ude i butikkerne nu, har været med til at pakke markedsføringsmaterialet og bøgerne ud. De fik nu en lille indføring i tankerne bag Verdensbogugen, der som tagline har ordene ”Giv børnene lyst til at læse”.

Eleverne var lyttende og spørgende gennem hele Elevtræffet. Foto: Tietgen

Vi var så heldige bagefter at få besøg af Kim Ace, der fortalte om, hvordan han fik idéen til bogen, som er første del af en trilogi. Leder af boghandleruddannelsen Tina Bladbjerg interviewede Kim, som diskede op med mange gode historier.

For at lufte elevernes hjerner og give dem mulighed for at netværke, havde uddannelsesudvalget planlagt Stjerneløb – et orienteringsløb både inde og ude. Heldigvis strålede en fin septembersol begge dage over Tietgen.

Årets Unge Boghandler

Årets Unge Boghandler blev kåret af Boghandlerforeningen ved næstformand i bestyrelsen og medlem af uddannelsesudvalget Trine Thougaard. Det blev Inga Kruse Strøm, udlært i Bog og idé Skjern, som fik prisen fordi hun er kreativt tænkende, brænder for faget og en god købmand.

Trine Thougaard holder tale for Årets Unge Boghandler, før hun får overrakt sit diplom. Foto: Tietgen.

Trine Thougaard fortalte i sin tale, at Inga Kruse Strøm under sin fagprøve udmærkede sig ved lynhurtigt at sadle om og finde på alternativer til den fysiske aktivitet der var planlagt i butikken, da den blev lukket ned under covid-19. Inga lavede et onlineevent hvor kunderne kunne hente en ”perlepakke” inden, hvorefter eventet blev afholdt online. Det blev en stor succes. Inga lavede også 3D-perlefigurer, der hang som dekoration i butikken. Og selv hendes eksamen bar præg af Hama-perlerne. Her havde Inga lavet sit budget på en planche, hvor alle tal var lavet af perler: kreativt og gennemført.

Boghandleraften ved Lindhardt og Ringhof

Mandagen kulminerede efter festmiddagen i en stor boghandleraften arrangeret af Lindhardt og Ringhof, som både sendte forlæggere og forfattere. Anne-Marie Vedsø Olesen fortalte om sin just udkomne roman ”Vølvens vej”, Anders Agner Pedersen om sin portrætbog ”Kennedy” og Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin middelalderroman ”Vindens port”.

Elever, forfattere, forlæggere og boghandlere side om side under den hyggelige middag. Foto: Boghandlerforeningen.

Knud Romer fortalte om et spektakulært møde med en gammel veninde, der fortalte en vild og underholdende historie om kunstneren Leonora Carrington. Hans evner som historiefortæller fornægter sig ikke! Romer er lige udkommet med romanen ”Pigen i violinen”. Med som hemmelig og special guest var Thomas Korsgaard, som i foråret udgav ”Man skulle nok have været der” og stort set har været på tourné med bogen lige siden.

Lindhardt og Ringhof præsenterede sæsonens kommende titler, herunder Kim Aces Geminiforbandelsen 2, der udkommer i oktober, og herefter mundede aftenen ud i almindeligt samvær og hygge.

Herunder kammeratlig mobning af Lindhardt og Ringhofs pressechef Søren Anker Madsen, som havde svært ved at kende forskel på en brunsviger og en drømmekage.

 

Knud Romer fortæller under Lindhardt og Ringhofs boghandleraften. Foto: Boghandlerforeningen.

Politikens Forlag og Momenta

Tirsdagen begyndte med et oplæg ved Inga Kruse Strøm om fagprøven, og herefter stod den på flere forlagsbesøg. Politikens Forlag lagde ud med en runde om nye udgivelser fra Lone Hørslevs ”Halvt i himlen” til Kasper Colling Nielsens ”Frelseren fra Hvidovre”. Med sig havde de Morten Pape, der i oktober udkommer med tredje del af ”Ama’rtrilogien” – I ruiner. Morten Pape fortalte om sit forfatterskab og om begyndelsen på det hele, den selvbiografiske ”Planen”, der modtog Bogforums Debutantpris i 2015.

Herefter blev det voldsomt! Den tidligere bankrøver har sammen skrevet bogen ”Bankrøver” (Forlaget Momenta) om det liv med kriminalitet, som Mørck Larsen nu har lagt bag sig. Det var en spændende historie, og mange elever havde noget at spørge om.

 

Dorin Mørck Larsen og Peter Grønlund fortæller om bogen “Bankrøver”. Foto: Boghandlerforeningen.

People’s og HarperCollins

Og efter frokost kom vi i salen til at høre endnu en dramatisk historie, da People’s forfatter Zeinab Mosawi fortalte om fortsættelsen til sin første bog ”Himlen over min fars tag”. Nummer to hedder ”Jorden under min mors fødder” og handler om følgerne af, at Mosawi forældre sendte hende på genopdragelse til Irak, da hun var 16 år gammel.

Sidste forlag var HarperCollins, der havde en hel kavalkade af kommende titler med, blandt andet Sarah Haywoods ”Kaktus” som er blevet købt til filmatisering med Reese Witherspoon i hovedrollen. Og børnebogen ”Kodenavn Bananas” af den storsælgende forfatter David Walliams, hvor forlaget er gået ja, bananas med markedsføringsmaterialet, der kommer med massevis af balloner, en oppustelig banan og et helt banankostume!

 

HarperCollins udsendte i banankostumet. Foto: Boghandlerforeningen.

Således velafrundet kunne vi lukke Elevtræffet og glæde os over den store tilslutning endnu engang. Stor tak til alle, der bidrog, vi glæder os allerede til Elevtræf 2022.