VERDENSBOGUGEN 2022

Verdensbogugen bliver fejret i landets boghandlere fra den 24. september- 1. oktober, hvor børn mellem 9-12 år kan hente en gratis udgave af Blodkongens Datter af Merlin P. Mann.

Med over 600000 solgte bøger i 13 forskellige lande er dansk-amerikanske Merlin P. Mann i børnebogsforfatternes superliga. I alt har han skrevet 36 bøger i eget navn, og derudover har han skrevet bøger for både Lego, Disney og Pixar.

Verdensbogugen er en international begivenhed. I Danmark er den arrangeret af Boghandlerforeningen, og formålet er at stimulere børns læselyst.

Oplev bogens genstande i virkeligheden

”Det er en ære, at min bog er udvalgt til Verdensbogugen, for mit ønske med Blodkongens Datter er at give en spændende fortælling om virkelige historiske genstande og personer, så børnene bliver nysgerrige og får lyst til at opsøge endnu mere viden”, siger Merlin P. Mann.

Blodkongens Datter er første bind i en serie fra Politikens Forlag og handler om drengen Rane, der rejser i tid og bliver involveret i dramatiske begivenheder omkring det berømte Gunhildkors fra middelalderen, som i dag er udstillet på Nationalmuseet. Også andre genstande, der nævnes i bogen, kan ses her.

”Blodkongens Datter er en virkelig god fortælling, der både stimulerer læselysten, og samtidig gør børn klogere på middelalderens berømte personer, magtstrukturer og hverdagsliv. Jeg glæder mig meget til at møde børnene og give dem denne inspirerende bog til Verdensbogugen”, siger Lone Haagerup, boghandler i Nibe og formand for Boghandlerforeningen.

Børn læser af lyst, og når de kan lære noget

Det er fjerde gang, at Verdensbogugen fejres i Danmark, og formålet er at bidrage til at stimulere børns læselyst. Politikere og fagfolk har i årevis været bekymrede over, at børn læste mindre og mindre. Men den helt nye undersøgelse Børn og Unges Læsning 2021* viser, at børn og unge læser lige så ofte i fritiden, som de gjorde i 2017.  Børns lyst til at læse for sjov falder dog, jo ældre de bliver. Til gengæld er læselysten mere stabil, når børnene læser for at lære noget, viser undersøgelsen.

Verdensbogugen er en prioriteret indsats fra Boghandlerforeningen, da foreningens medlemmer ser sig selv som vigtige i udbredelsen af læsekultur blandt Danmarks børn og unge. I år er det fjerde gang at Boghandlerforeningen tager initiativ til Verdensbogugen.

Fakta om Verdens Bogdag: Gammel catalansk tradition

Verdens Bogdag den 23. april, indstiftet af Unesco i 1995, bygger på en catalansk tradition, hvor dagen fejres ved at forære en blomst og en bog til en, man holder af.  Verdens Bogdag markeres i lande som Sverige, Spanien, England, Tyskland, Norge. I Danmark fejres Verdens Bogdag i en hel uge.

Verdensbogugen arrangeres af Boghandlerforeningen i samarbejde med Politikkens Forlag, forfatteren og med DBK som hovedsponsor.

 

Verdensbogugen er udsprunget fra UNESCOs årlige “Verdens Bogdag” den 23. april. Fejringen af dagen startede i Katalonien, hvor man dén dag gav en bog og en blomst til én, man holdt af.